fbpx

Τι είναι

Το  CanSat in Greece Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που διοργανώνεται από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον  World CanSat & Rocketry Competition (WCRC).

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτελεί μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τη SPIN και στη συνέχεια αποδεσμεύεται από αυτόν. Μετά την αποδεύσμευσή του από τον πύραυλο, ο δορυφόρος προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

Ο διαγωνισμός διαρκεί 8 μήνες από την προκήρυξή του και έχει δύο κατηγορίες, μία για μαθητές λυκείου και μία για φοιτητές. Η νικητήρια ομάδα της μαθητικής κατηγορίας προκρίνεται άμεσα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe, που διοργανώνεται από τον ESA. Η νικητήρια ομάδα της φοιτητικής κατηγορίας προκρίνεται άμεσα στον παγκόσμιο διαγωνισμό του WCRC.

Χρόνια
3
Αιτήσεις
69
Μαθητές
309
Φοιτητές
52

Η Ιστορία

Ο διαγωνισμός CanSats in Europe διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2010 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν εννέα ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί και αντίστοιχα εννέα ελληνικές συμμετοχές. Οι ελληνικές αποστολές κατέλαβαν δύο φορές τη δεύτερη θέση, το 2012 και το 2014.

Οι ομάδες που έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό μέχρι την πρώτη διοργάνωση του CanSat in Greece είναι:

  • 2010: Icaromenippus, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης
  • 2012: Ιcaromenippus 3D, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης 🥈
  • 2014: Aristarchus, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης 🥈
  • 2014: ViannoSat, 3ο Γενικό Λύκειο Βιάννου
  • 2015: G-Rosseta, ΣΕΚ Αγίων Αναργύρων
  • 2016: DIASat, Γενικό Λύκειο Γαζίου

Οι ομάδες που κέρδισαν το CanSat in Greece και προκρίθηκαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό:

  • 2017: CAN.I.S., 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, Μαράσλειο
  • 2018: Zephyrus II, 7ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων
  • 2019: Orion, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
  • 2021: Orion, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Η Ιδέα

Η ιδέα για το CanSat in Greece γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 όταν, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για καινοτόμες δράσεις που διοργανώθηκε από τον IEEE NTUA SB, οι φοιτητές Ηλίας Ψυρούκης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Στρατής Τσίρτσης πρότειναν τη διοργάνωση του διαγωνισμού με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτοί οι τρεις φοιτητές συμμετείχαν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat το 2012 ως μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου της Μυτιλήνης με την ομάδα 3D Icaromenippus, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση. Συνεχίζοντας την εμβάθυνση στη τεχνολογία, πέρασαν στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Θέλοντας να δώσουν στους έλληνες μαθητές την ευκαιρία να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία, αποφάσισαν να οργανώσουν τον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό CanSat.

Η κατηγορία φοιτητών ξεκίνησε στο διαγωνισμό του 2018 και προέκυψε από την ανάγκη των φοιτητών να βιώσουν τη διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης της δικής τους διαστημικής αποστολής.

Η Αποστολή

Η αποστολή του CanSat in Greece είναι να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν όλα τα στάδια ενός πραγματικού διαστημικού προγράμματος.

Οι ομάδες αναλαμβάνουν την ευθύνη να οραματιστούν μια διαστημική αποστολή, να σχεδιάσουν το δορυφόρο τους, να πραγματοποιήσουν έρευνα αγοράς, να τον κατασκευάσουν, να τον δοκιμάσουν, να τον εκτοξεύσουν, να αναλύσουν και να παρουσιάσουν τα δεδομένα που έχει συλλέξει.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες:

  • Επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα μέσω της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς.
  • Έρχονται σε επαφή με σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές.
  • Αποκτούν πρακτική εμπειρία σε τομείς που σχετίζονται με τις διαστημικές τεχνολογίες.
  • Εξοικειώνονται με τη μεθοδολογία στην οποία βασίζεται η έρευνα.
  • Μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται ένα ολόκληρο έργο.
  • Ασκούν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Περισσότερα

Μετά την υποβολή αιτήσεων για την υλοποίηση μιας διαστημικής αποστολής τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, 10 ομάδες από κάθε κατηγορία προκρίνονται, εκπαιδεύονται και προχωρούν στη φάση υλοποίησης του δορυφόρου τους. Κάθε ομάδα αποτελείται από 4-6 συμμετέχοντες και έναν αρχηγό ομάδας.

Το The Launch Event του CanSat in Greece είναι το κύριο γεγονός του διαγωνισμού και πραγματοποιείται τον Απρίλιο. Το The Launch Event είναι το τετραήμερο event στο οποίο όλες οι ομάδες εκτοξεύουν τους δορυφόρους τους και παρουσιάζουν τα ευρήματά τους.

Ο διαγωνισμός σε όλες τις φάσεις του είναι Open Source και Open Hardware και διατηρεί ένα αποθετήριο γνώσης για όσους ενδιαφέρονται.